Jdi na obsah Jdi na menu
 


Feng-shui

Feng Shui je prastará filozofie zdůrazňující a akceptující souvislosti mezi námi, planetou a vesmírem. Pracuje v prostoru s energiemi - eliminuje špatné a podporuje kladně působící. Ve zharmonizovaném prostředí se člověk cítí klidný, spokojený, veselý, je podporováno jeho zdraví a prosperita.

Feng shui nás učí, jak si kolem sebe vytvořit prostředí, v němž se budeme cítit dobře a které nás bude ovlivňovat pozitivní energií. V současném životním stylu máme málo času na to, abychom se zastavili a zamysleli nad působením našeho okolí na nás. Používáme moderní techniku, uměle vytvořené materiály, stavíme domy, kdekoli je volné místo.

Dnešní medicína dokáže vyléčit dědičné choroby, lidé létají do vesmíru. Přestali jsme však sledovat zákonitosti přírody. Feng shui nám umožňuje si znovu to uvědomit a nabízí nám příležitost, jak dosáhnout zdraví, štěstí, spokojenosti a dobré pohody prostřednictvím harmonie s okolním prostředím.

 

Poloha domu

Poloha našeho domu a pracoviště i jejich vnitřní uspořádání pozitivně nebo negativně ovlivňují každého z nás. Feng shui nám může pomoci při určování nejpříznivějšího místa, uspořádání věcí v bytě, vyběru barev a tvarů, které nás budou posilovat.

 

Základ učení Feng Shui

Základ učení feng shui tvoří filosofie Tao neboli cesta, podle níž je všechno v našem životě navzájem propojené. Toto propojení symbolizuje obrazec, zvaný monáda. Skládá se ze dvou vzájemně propojených, stejně velkých útvarů ve tvaru slz. Monáda představuje spojení navzájem protikladných principů, označovaných Yin a Yang. Leží proti sobě, ale zároveň jeden vždy obsahuje část toho druhého. V každém Yinu je zárodek Yangu a naopak. Yin a Yang se zároveň doplňují. Jsou sice v neustálém pohybu, ale vždy tak, aby byla zachována rovnováha.

 

Čchi - životní energie

V doslovném překladu Čchi označuje energii. Čchi je neviditelný tok energie, který proudí nebem i zemí a nese životní sílu. Zlepšením a usměrněním toku Čchi budeme schopni ovlivnit osud. Účelem feng shui je vytvořit prostředí, kde bude moci Čchi proudit klidně, abychom dosáhli tělesného a duševního zdraví. Tam, kde Čchi proudí domem klidně, budou obyvatelé pozitivní a spokojení. Tam, kde se Čchi pohybuje pomaleji nebo se dokonce zastaví, vzniká nebezpečí, že v životě osob žijících na tomto místě nastanou problémy. To samé se týká i zahrad, kanceláří a prostorů, kde pracujeme.

Jsme neustále obklopeni přírodou nebo prostředím vytvořeným člověkem. Propojení nás s okolím je řízeno univerzální energií. Její kultivace, rozmnožení a záměrné vedení nám přináší velký prospěch. Dosažení harmonie mezi lidmi a přírodou je cílem Feng Shui. Obsahuje metody a postupy, které lze použít na jakékoliv místo a situaci člověka.

 

Feng Shui prakticky

Feng Shui v koupelně

Nejméně vhodné umístění koupelny je před vstupními dveřmi, blízko schodů, kuchyně nebo jídelny. Měla by mít takový rozměr, abychom se zde mohli pohodlně pohybovat a zdejší pocit by měl značit intimitu a ochranu. Upřednostňuje se jednoduchost a ne příliš velký rozměr místnosti.

Feng Shui v obývacím pokoji

Obývací pokoj je u většiny z nás hlavním místem, kde se setkáváme s ostatními členy rodiny a přáteli. K tomu, aby se mohl považovat za „srdce“ komunikování se musí vytvořit dobré podmínky.

Obývací pokoj by se měl nacházet blízko vstupních dveří a na stejném patře. Pro místa k sezení využijme ideální formování do úhlů devadesáti stupňů, protože to působí ideálně na citlivé rozpravy. Je to lepší, než si sedat naproti sobě nebo vedle sebe. Člověk by měl mít aspoň dvě skupiny míst, líp tři.

Feng Shui v ložnici

Ložnice patří k našim nejzákladnějším místům v životě. Je to místo, kde spíme, sníme, relaxujeme a kde se milujeme. Jde o intimní teritotium, které sdílíme s naším partnerem, partnerkou či kde utíkáme do své samoty.

Právě v ložnici bychom měli co nejvíce dbát na harmonii a rovnováhu věcí kolem nás, abychom se probouzeli více odpočinutí, spokojení sami se sebou a s jistým životním nábojem, se kterým budeme zdárně proplouvat novým dnem. Důležité je místo, kam umístíme naši postel, protože některé polohy jsou velmi negativní a spíše než aby přichystala příjemný odpočinek, ublíží.

Feng Shui a výběr správného domu

Město nebo vesnice? Obojí má své výhody a nevýhody. Město dovolí lepší využívání našich schopností a energie, ale obyvatelé města stráví více než 80% svého času při pracovním dni ve vnitřních prostorách, bez přímého kontaktu s přírodou a odkázáni na umělé materiály. Navíc znečištění ovzduší, přílišný hluk a hustota osídlení mohou být stresovými faktory. Na druhou stranu, dům na venkově také automaticky nezabezpečí lepší kvalitu života, pokud se neřídíme jistými faktory.

 

Co lze od Feng Shui očekávat?

Náš život, vztahy s bližními, úspěchy či neúspěchy, zdraví a mnohé další důležité oblasti našeho života se zrcadlí v prostoru kolem nás - v jednotlivých místnostech bytu či domu, v kanceláři, v každém prostoru, dokonce i na našem pracovním stole. Vnímavý pozorovatel znalý učení Feng Shui může vysvětlit hlubší příčiny našich problémů nebo obtížných životních situací a svou radou pomoci k jejich odstranění.

 

zdroj:http://zivotni-energie.cz