Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čakry

Čakry jsou podle hinduismu a dalších, často s hinduismem kulturně spřízněných myšlenkových proudů, energetická místa (centra) v těle popisovaná jako vír nebo kruh. Podle těchto nauk slouží čakry jako složité převodníky a transformátory prány v lidském organizmu. Současná věda však nezná žádný fenomén, který by čakrám odpovídal. Níže uvedené teorie nejsou potvrzeny žádnými objektivními medicínskými testy.

Podle jógínské tradice jsou čakry důležitá místa ovládající tělo i prostor mimo něj. Na těle podle této tradice existuje mnoho čaker různého řádu. Nejdůležitějších je sedm čaker 1. řádu napojených na energetickou dráhu procházející podél páteře. Mají průměr až 15 cm a vystupují nad povrch těla. Jsou složeny z různého počtu menších vírů. Čakry č. 2 až 6 jsou dvojité a mají přední a zadní aspekt. Každá čakra vyživuje pránou s ní spojené orgány, ale má i vliv na psychologii nebo prožívání určitých aspektů života a předává bioenergii do aury. Aby bylo lidské tělo zdravé, musí jeho čakry správně fungovat, být v rovnováze a přijímat bioenergii. Čakra tuto energii přijímá, pokud se točí ve směru hodinových ručiček (pravidlo pravé ruky: prsty ruky ukazují směr otáčení, palec ukazuje směr proudění energie). Pokud se točí opačně, energii vydává. Dokud není v rovnováze celé energetické pole člověka, je obvyklé, že čakry energii přijímají i vydávají. Poruchy nebo deformace v činnosti čaker se projevují jako nemoci, špatné mezilidské vztahy nebo těžké životní situace. Pokud jsou všechny čakry v harmonii, je harmonický i život člověka.

 

 

 

 

 

 

Rozdělení čaker

Kořenová čakra

První čakra je spojená se zemí, její energií a s činnostmi, které se zemí souvisí. Může to být zemědělství, ale také např. činnosti nazývané jako konzumní způsob života. Je spojena s prožíváním nejzákladnějších aspektů existence jako je potřeba jíst, pít, být v bezpečí nebo v teple. Zablokovaná první čakra způsobuje, že má člověk málo síly - fyzické, duchovní i duševní.

Orgány: kosti, klouby, zuby, nehty, střevo, konečník, nadledvinky, tvorba krve...
Kameny: karneol, achát, hematit, granát, krvavý jaspis, červený korál, rodochrozit, rubín, heliotrop

Zablokovaná první čakra

První čakra nám pomáhá realizovat naše ideje a plány, v případě disharmonie první čakry jsme apatičtí a žijeme spíše v našich představách než v realitě. V první čakře se ukrývají karmy z minulých životů, souvisí také s naším egem.


Příznaky a obtíže:

- Lenost a letargie

•    Pocit, že ztrácíte půdu pod nohama
•    Obezita
•    Myšlenky bloudí kolem materiálního vlastnictví a ukojení potřeb – jídlo, sex, alkohol
•    Materiální problémy


Nemoci spojené s první čakrou:


Zácpa, hemeroidy, zánět tlustého střeva, průjem, chladné neprokrvené prsty u nohou a rukou, frekvence močení, zánět močového měchýře, osteoartróza kyčelního kloubu, ledvinové kameny, hypertenze, hypotenze, impotence, vrozené deformace chodidel.

 

 Sakrální čakra

  • Název: Swadhisthana (Svadhišthána); sakrální čakra
  • Umístění: Zadní aspekt leží u dolního konce páteře, přední aspekt nad ohanbím (centrum kříže)
  • Barva: oranžová
  • Vůně: ylang-ylang, santal

Někdy se též hovoří o sexuální čakře. Má na starosti emoce, mezilidské vztahy, sexuální energii a tvořivé síly. Zablokování v této čakře způsobuje sexuální chladnost a potlačování emocí, ale platí to i opačně, potlačování emocí zablokuje tuto čakru.

Orgány: rozmnožovací aparát, močový měchýř, ledviny, vaječníky, vagina, varlata, prostata,
Kameny:  měsíční kámen, tygří oko, oranžový topas, karneol, citrín

Zablokovaná druhá čakra

Nedostatek motivace může ukazovat na zablokovanou druhou - tzv. křížovou - čakru. Když se cítíte neschopni cokoliv udělat a všechno vypadá tak nudně, začněte s harmonizací druhé čakry. Dalšími projevy zablokované druhé čakry jsou například sobectví, vášeň, pýcha, závist, krutost, pochybnosti, lenost, atd.


Příznaky a obtíže:

- Osamocení, samota

•    Nedostatek motivace
•    Problémy sexuálního charakteru
•    Sobectví, lenost


Nemoci spojené s druhou čakrou:


Dráždivý tračník, menstruační cyklus, premenstruační syndrom, cysty na vaječníkách, endometrióza, nemoci varlat, nemoci prostaty.

 

Solar-Plexus čakra

  • Název: Manipura (Manipúra); solar-plexus čakra
  • Umístění: Zadní aspekt se nachází na úrovni solar plexu na vnitřní straně páteře, přímo za solar plexem, přední aspekt leží na solar plexu.
  • Barva: žlutá až zlatožlutá
  • Vůně: levandule, rozmarýn, bergamot

Je sídlem vůle osobnosti, citových vazeb a mentálních pochodů. Zablokování vede k pocitům ztráty odvahy, porážky, ztráty svobodné vůle, vytváření falešných představ a negativních myšlenkových konstrukcí.

Orgány: zrak, záda, břicho, žlučník, slezinu, játra, a trávicí systém, slinivka břišní, tvorba žluči
Kameny: jantar, citrín, topaz, tygří oko, záhněda, růženín, malachyt, sluneční kámen

Zablokovaná třetí čakra

Nesprávná funkce třetí čakry se projevuje především jako strach. Při nesprávné funkci třetí čakry vidíme život plný překážek, které přinášejí strach, úzkost a deprese. Extrémem nefungující třetí čakry může být pravý opak a touha mít vše pod kontrolou.  Fyzicky se zablokování třetí čakry - tzv. solar plexu - projevuje žaludečními vředy, nadýmáním, pálením žáhy.


Příznaky a obtíže:

- Strach
•    Nedostatek sebeúcty


Nemoci spojené s třetí čakrou


Cukrovka, slinivka břišní, zánět slinivky břišní, nemoci jater, žlučové kameny, dvanácterníkový vřed, kýla, jícnový reflux, celiakie (tenké střevo), slezina.

 

Srdeční čakra

  • Název: Anahata (Anáhata); srdeční čakra
  • Umístění: Zadní aspekt je na vnitřní straně páteře přímo za středem hrudníku, přední naproti srdci.
  • Barva: zelená (růžová a zlatá)
  • Vůně: růžový olej

Jedná se o čakru lásky a vztahů. Jde jak o vztahy k sobě, tak k druhým lidem, ale i k celému světu. Její blokace způsobuje neschopnost lásku dávat i přijímat.

Orgány: srdce, plíce, hrudník, brzlík, krevní oběh, kůže
Kameny: růženín, kunzit, smaragd, turmalín, avanturín, jadeit

Zablokovaná čtvrtá čakra

Čtvrtá čakra, která nepracuje správně, se projevuje například přehnaným altruismem, ignorováním vlastních potřeb a tužeb, problémy se srdcem, stažením se do samoty. Lidé odmítají lásku, cítí se příliš zranitelní a raději zůstanou sami, než by riskovali ublížení. Také ztrácejí své zájmy, radost a motivaci. Život se mění v nudu. Dalším projevem nerozvinuté čtvrté čakry je touha být stále se svými milými. To už není láska, ale nezdravá závislost nebo touha vlastnit je.


Příznaky a obtíže:

- vyprahlost, stavy bez lásky, nebo nemožnost lásku dát

•    Přehnaný altruismus
•    Ignorování vlastních tužeb


Nemoci spojené se čtvrtou čakrou


Všechny srdeční choroby.

Krční čakra

Na starosti má mít komunikaci a projevy vůle v životě. Zablokování vede k neschopnosti se vyjádřit - vady řeči i prázdné myšlenky.

Orgány: krhk, hrtan, hlasivky, uši, čelisti, štítná žláza, průdušky, plíce
Kameny: achát modrý, akvamarín, laspis lazuri, chalcedon, tyrkys

Zablokovaná pátá čakra

Uzavření páté čakry a nedostatečné proudění její energie může způsobit závažná onemocnění. Projevit se může nejprve malým kašlem, ale pokračovat řadou zánětů nebo vážnými plicními problémy atd. V páté čakře se hromadí nadbytek energie, kterou jsme nedokázali projevit navenek – třeba vyjádřit slovy nebo zpěvem. Buď nám chybí odvaha se projevit anebo nemáme v pořádku vazby s okolím, takže naše projevení nenachází potřebnou odezvu zvenčí.

Člověk s blokádou v oblasti páté čakry může mít tendenci předvádět se, být hrubý, vysoce racionální nebo vysoce emocionální, falešný a neupřímný. Takový člověk pak nevyužívá správně schopnost mluvit, ale bezdůvodně ubližuje druhým. Stydlivost a arogance jsou dalšími projevy blokované páté čakry.


Příznaky a obtíže:

- Konfikty

•    Stydlivost
•    Neschopnost vyjádřit se
•    Koktavost a poruchy řeči
•    Potlačování vlastních emocí


Nemoci spojené s pátou čakrou


Astma, zvýšená činnost štítné žlázy, bolesti v krku, záněty krční mandlí, sluchové potíže, ušní šelest, horní cesty trávicí soustavy, afty, zuby, mentální anorexie, roztroušená skleróza.

 

 

Čelní čakra

  • Název: Ajna (Adžňá); čelní čakra
  • Umístění: Přední aspekt - na čele mezi obočím, zadní naproti na temeni hlavy (třetí oko)
  • Barva: indigově modrá (žlutá, fialová)
  • Vůně: máta peprná, jasmín

Tato čakra se spojuje s intuicí a duchovními silami jednotlivce. Nedostatečná funkce pak vede k přízemním myšlenkám a k odmítání duchovna a esoterična.

Orgány: mozek, obličej, nos, uši, dutiny, smysly, nervový systém, oči a zrakové ústrojí
Kameny: sodalit, ametyst, laspi lazuli, fluorit, azurit, apatit,

Zablokovaná šestá čakra

Blokovaná šestá čakra způsobuje například to, že „pro stromy nevidíme les“, jsme těžcí a pomalí, těžko se orientujeme, chybí nám autentičnost, schopnost obecného nadhledu, přehnaně užíváme logické a racionální myšlení, chybí nám smysl pro realitu, ztrácíme se ve svých snech, chováme se zmateně.


Příznaky a obtíže:

•    Absence smyslu pro realitu
•    Těžká hlava
•    Neschopnost mít nadhled nad věcmi


Nemoci spojené s šestou čakrou


Tlakové bolesti hlavy, migréna, problémy s viděním, krátkozrakost, dalekozrakost, zelený zákal, skvrny v zorném poli oka, zánět horních cest dýchacích a potíže s dutinami, výtok z nosu, zánět vedlejších nosních dutin.

 

 

 

Sóma čakra

Spojena s mentální jasností a osvícením

 

 

 

Temenní čakra

 

  • Název: Sahasrara (Sahasrára); temenní čakra
  • Umístění: Je umístěna na vrcholku hlavy (jako koruna), směřuje vzhůru
  • Barva: fialová, bílá, zlatá, ultrafialová
  • Vůně: kadidlo, lotos

Funkcí sedmé čakry má být příjem energie z kosmu. Je sídlem božské dokonalosti v člověku. Do harmonie se dostane, když jsou v harmonii všechny ostatní čakry.

Orgány: mozek, epifíza - šišinka mozková
Kameny: křišťál, jadeit, diamant, ametyst, celestin, fialový rubín, zlatý kalcit, selenit

Zablokovaná sedmá čakra

Sedmá čakra se neblokuje jako ostatní čakry. Odráží funkci všech ostatních čaker. Může být méně či více vyvinuta. Omezená funkce sedmé čakry se může projevovat jako pocit neúplnosti bytí, strachu ze života. Tímto strachem se udržuje poslední zbytek blokád ve všech čakrách. Není náhoda, že naprosté zoufalství člověk vyjadřuje tím, že si položí ruce na temeno. Lidé s narušenou funkcí sedmé čakry potřebují láskyplné vedení, které jim pomůže znovu vnést do života světlo.

Nemoci spojené se sedmou čakrou


Deprese, parkinsonova nemoc, schizofrenie, epilepsie, senilní demence.